Tammisaaren kansallispuisto ja saaristo

Tammisaaren edustalla aukeava saaristo koostuu yli 1300 saaresta ja lukuisista luodoista, siksi on tärkeätä että kokenut kippari ohjaa venettä.

Älgö on osa Tammisaaren luonnonpuistoa, joka kokonaan sijaitsee saaristossamme. Älgön saarella oleva Rödjan on yleisölle auki oleva retkikohde, entinen kalastajakoti joka nyt toimii luonnonystävien rantautumispaikkana. Rödjan oli vuonna 1952 olympiakultaa voittaneen melojan, Torvald Strömbergin, lapsuudenkoti.

Jussarö on entinen kaivosalue jonka jo ränsistyneet rakennukset tarjoavat kammottavan vastakohdan saaren kauniille luonnolle. Kaivostoiminnan loputtua armeija käytti saarta ja siellä sijaitsevia rakennuksia harjoittelualueena. Jussarön kaunis luontopolku ja mielenkiintoinen historia vetävät puoleensa.

Saarella kesäaikana kahvila, josta voi ostaa välipalaa.

Matgruvan saari sijaitsee Tammisaaren kansallispuiston alueella, jonne Tammisaaresta on noin puolen tunnin venematka. Ammatiltaan kotitalousopettajana toimiva Anna-Maria Niskanen on avannut matkailijoille saariston kesäpaikkansa, joka osuvasti sijaitseekin tällä Matgruvan nimisellä saarella. Matgruvanilla vieraille tarjotaan itse tehtyä paikallisesti tuotettua ruokaa vierailijoilleen. Leipä leivotaan saarella ja joskus voi on myös käsin siellä kirnuttu.

Saaristo-Matti toivottaa sinut tervetulleeksi Rödjaniin, Jussaröhön sekä Matgruvanin saarelle.